Det er ett og et halvt år siden nå. At vi flagget ut for en høst for å få en bedre kjennskap til annerledeslandet Cuba. Dagen etter at vi dro derfra, kom beskjeden at Cuba og USA var åpne for en prat om et mulig vennskap. I påska dro Obama dit. Akkurat som Paven for noen år tilbake. Selv om Cuba har mye å lære både om behandling av mennesker og politikk som fungerer, har de også mye å by på. Som god ballett.

Fra Svanesjøen med Cubas Nasjonalballett november 2014 i Havana. Foto: Birte Runde
I følge nettsiden til Cubas nasjonalballett, er ballettsjefen selv, den 95 år gamle og blinde, primaballerinaen, Alicia Alonso, begeistret for Obamas besøk .
Nå håper hun det også betyr at USA tør å sende ballettdansere til Cubas nasjonalballett. Cuba har i årevis sendt ut sine.
Historien om cubanske Jennifer (11), som jeg ble kjent med, er lik til mange unge cubanere. De drømmer om et liv på scenen. Som kan bety et liv hvor de kan se verden.
På tå ut i verden

Jennifer drømmer om å bli prima ballerina. Foto: Birte Runde

Jennifer vet hvor viktig det er å trene hardt for å bli god. Nå er hun førstedanser i kompaniet for de unge.

Kanskje blir det vanlig at amerikanske dansere vil ta utdannelsen på Cuba? Foto: Birte Runde

Hard disiplin er Cubas metode. Foto: Birte Runde
– Jeg vil representere landet mitt. Jeg studerer dans for å bli akkurat som læreren min.

Mamma Naivy og Jennifer møtes før dagens ballettklasser starter.
– Kanskje vil Jennifer stå på de store scenene i verden om noen år. Danse for landet sitt. Det er lønn for strevet, synes pappa Lazaro, som må ta ekstrajobb for å finansiere ballettsko og transport til og fra skolen til deres eneste datter.

Yoel Carrino. Foto: Nasjonalballetten

Osiel og Yoel er ansatt ved Den Norske Opera og Ballett.
– Du er nødt til å fokusere på det du vil gjøre. For meg var det takket være at jeg sluttet med alt annet da jeg begynte å danse, at ble jeg en stjerne, sier Osiel Gouneo.