Reisetips

Mange har kontaktet meg for å spørre om reisetips til Cuba, og hver gang har jeg tenkt at jeg må se å få postet noen tips på bloggen. Men så tar hverdagen over, og Cuba er så altfor langt borte…

Men nå, her har jeg altså noe av Cuba som du bør oppleve om du drar dit på ferie.

Havana

Havana

Bo i Havanna:

Budsjett: Casa particulares anbefales for å få en ekte cubansk stemning under oppholdet. I bydelene Vedado eller Havana Vieja (gamlebyen) finnes det mye. Prisene ligger fra 150-300 kroner. Sjekk ut Greenhouse i gamlebyen eller Flora & Osvaldo i Vedado, like ved Plaza de la Revolución. Se www.cubacasas.net

Luksus: Erverdige Hotel Nacional i Vedado (fra 800-1500 kroner) www.hotelnacionaldecuba.com/. Hotel Meliá Cohiba (1800-2000 kroner) http://www.melia.com/.

Begge har svømmebasseng og spisesteder, og fungerende internett.

Reise rundt:

For å reise rundt på øya, er det en enkel måte å avtale pris med en taxisjåfør som kan kjøre privat. Det er også en fin måte å bidra til privatøkonomien der.

Om du velger kollektivtransport, er det Viasul-bussene som er et bra valg (bare husk å være på busstasjonen en time før den går for å kjøpe billett).

Grisebukta

Grisebukta, som både er et dykkeparadis og historisk høydepunkt, er enkelt å dra til.

Diving in the Bay of Pigs, Cuba. Foto: Birte Hegerlund Runde

Diving in the Bay of Pigs, Cuba. Foto: Birte Hegerlund Runde

Her kan du besøke museet som viser amerikanernes blodige forsøk på å invadere øya. Eller du kan snorkle på et av de beste snorkle – og dykkestedene i landet. Dette er på veien til de mest kjente byene på Cuba – Cienfuegos og Trinidad.

Trinidad, Cuba

Bo i Grisebukta: El Caribeño (casa particulares): Sjarmerende strandhus, med terrasse og egen strand rett utenfor stuedøren. Innehaver Fidel Fuentes serverer deilig fersk sjømat for rundt 80 kr. Dobbeltrom koster i overkant av 200 kr. http://www.cubaccommodation.com/properties_details.asp?id_hotel=2061

Sjekk www.cubacasas.net for ledige rom i andre casas particulares.

Villa Playa Larga (hotell): Store rom i bungalower med bad, kjøleskap og TV rett ved stranden. (250-380 kroner). Har også familiebungalows. Restauranten har statlig standard, med relativt lite utvalg. http://www.cuba-junky.com/matanzas/hotelplayalarga.htm

El Caribeño, Grisebukta

El Caribeño, Grisebukta

Cubas fjerne østen

Baracoa, Cuba

Baracoa, Cuba

Om du har mye tid, er det morsomt å ta fly til Baracoa, helt øst på Cuba. Det er et mye frodigere område enn resten av landet, og spennende Columbushistorie. Her gikk Columbus i land, og sa det var det vakreste sted han hadde sett på jord.

Se og gjøre i Havanna:

Malecon, Havana

Malecon, Havana

Konserter.

Sjekk ut på nettsidene  http://suenacubano.com/cartelera/ og http://www.cubaabsolutely.com/. På teater – og konserthuset Bertolt Brecht, er det konsert fast hver onsdag natt med bandet Interactivo. Bør oppleves!

Gode konserter og tett på folk på El Diablo Tún Tún og i samme hus, og med litt flere turister, men med bedre plass til å danse – Casa de la música

Salsakurs.

Sjekk ut http://www.salsaborcuba.com/

Utflukt.

-Lei en taxisjåfør et par timer, i en åpen amerikaner, eller de gule mopedtaxiene Coco-taxi, som kan kjøre deg rundt til Havannas severdigheter. Plaza de la Revolución, Universidad de Havana, Capitolio, Museo Napoleónico, borgen El Moro.

-Gå på Malecon, den 7 kilometer lange strandpromenaden i Havanna.

-Fotosafari i Cubas bakgater.

-Besøk det fasjonable og erverdige Hotel Nacional, og hotellhagen som vender ned mot Malecon.

– Opplev Havanas kunstmiljø i Fabrica de Arte i Vedado.

-Sigarfabrikk. Besøk og kjøp med deg hjem ekte vare. I Havanna kan du dra til Real Fabrica de Tabacos like ved Capitolio.

-Sett deg ned med en mojito og ta livet med ro på cubansk vis.

Privat sigarkjøp

Privat sigarkjøp

Spise og drikke:

-Om du er lei av det cubanske kjøkken, prøv den koselige inne/uterestauranten El Idilio som ligger i Vedado, i en sidegate til Avenida de Los Presidentes.

-I sentrum kan du prøve deg på den svensk/cubanske restauranten Casa Miglis med sitt spesielle interiør og gode mat, som ligger et par gater innenfor Malecon, midt i Havanas bebodde sidegater. www.casamiglis.com. Her i Havannas bakgater opplever du det autentiske livet til cubanske bybeboere, litt utenfor turistløypa.

-Spis cubansk-kreolsk mat på den atmosfæriske restauranten San Cristobal Paladar i Havana sentrum. I huset hvor filmen “Jordbær og sjokolade” ble spilt inn. Ta en mojito på takterrassen etterpå. San Rafael No 469 entre Lealtad y Campanari

-Prøv en milkshake og pannekake, eller en daiquiri-drink på den lille cafè Galleri, like ved Hotel Habana Libre. Her kan du sitte på gulvet inne på hemsen eller ute på bakterrassen blant trær og bittesmå kolibrifugler.

Shopping:

Cuba er ikke landet du drar til for å shoppe. På grunn av handelsblokaden er det lite varer å få tak i, og kvaliteten er dårlig. Men brun rom og sigarer må du kjøpe med deg hjem. Real Fabrica de Tabacos like ved Capitolio, selger sigarer rett fra fabrikken. Det er mange som selger sigarer på svartebørsen, og vil ha deg med hjem for å vise utvalget, men mye av dette er falsk vare.

I gamlebyen, Havana vieja, kryr det av små suvenirbutikker med t-skjorter, trefigurer og de tradisjonelle hvite cubanske skjortene. Plazas de las Armas er stedet hvor du kan kjøpe antikvariske bøker eller kunst.

Strender:

Cayo Levisa

Cayo Levisa

Rundt hele øya finner du vakre strender. Noen av dem kan du få helt alene, andre er turistmagneter. Vil du oppleve strandlivet sammen med andre cubanere, tar du en tur østover fra Havana og til Playas del Este. Men strendene her kan likevel ikke måle seg med de populære turiststrendene som Varadero, Cayo Coco. Drar du enda litt lenger ut, kommer du til Playa Jibacoa, som ligger i Mayabeque provinsen (ca 1 times kjøretur). Her er det fine koraller å snorkle i, rett ut fra stranden. Dette er en familievennlig strand, med flere ting å gjøre for barn. Du betaler en all-inclusive billett, og har mat og drikke inkludert.

Det er fint å ta et par dager med litt luksus på øya Cayo Levisa, som ligger noen timer vest for Havanna. Her er det fint å snorkle, dykke, seile, bade og slappe av.

IMG_1844

Snorkling ved Cayo Levisa.

fisketur ved Cayo Levisa

fisketur ved Cayo Levisa

Transport:

Privatsjåfør

Privatsjåfør

Cubas transportsystem er hovedsakelig bygget opp rundt kollektivtransport. Å stå langs veien å rekke ut en hånd når du ser en gammel amerikansk bil, kan være det enkleste alternativet, om du ha satt deg inn i hvilke ruter disse delebilene kjører. Her betaler du et par kroner, og betaler med cubanske nasjonale pesos. Skal du steder utenfor ruten disse delebilene kjører, tar du taxi.

Sykkeltaxi, Bici-taxi, er fint inne i byen for korte turer. Skal du fly innenlands, må du belage deg på lange forsinkelser. Toget anbefales ikke, med mindre du vil ta det som en ren utflukt. Bussene Viazul (www.viazul.com) og Transtur for lengre turer. Leiebil er dyrt, så taxi lønner seg.

10 nyttige tips:

-Ta med en lommeparlør, og lær deg noen gloser på spansk.

-Ha alltid pass og visum med deg i vesken.

-Bestill et par salsatimer så du overlever på dansegulvet.

-Ta med medisiner og plaster. På Cuba må du på sykehus for å få resept på smertestillende tabletter.

-Ha med toalettpapir og såpe i veska,

-Husk myggolje.

-Husk å ta på langbukser om du skal inn i bank.

-Book deg inn i private utleiehus (casa particulares).

-Lei en taxi i stedet for leiebil. Enklere og billigere.

-Husk å spørre minst fem cubanere om veien før du kan avgjøre hva som er riktig. Alle vil hjelpe, selv om de ikke vet svaret.

Slik kommer du deg hit:

Daglige flyvninger med KLM med mellomlanding i Nederland, eller Air France, med mellomlanding i Paris. Reisen ligger på rundt 6500 kroner, med en reisetid på 13-14 timer.

Eller 15-dagers chartertur med innkvartering og sjåfør for rundt 17.000 kroner. Sjekk http://www.orkide.no/reisetilbud

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s