Storfint besøk

Når vi får storfint besøk fra Norge, trenger vi storfine biler

Fine biler.

Fine biler.

Nå er alle egentlig litt triste, etter at familien Horgen har forlatt oss etter to fantastiske uker. Hverdagen har begynt igjen, og spanskpuggingen gjenopptas.

Vi har reist sammen rundt vestsiden av Cuba, i to leiebiler (ikke den som er avbildet). Veldig fin måte å se landet på, og oppleve ikke minst de hullete veiene.

Veiene er ikke laget for dårlig tid, tenker jeg i det vi humper oss bortover det som en gang har vært en asfaltvei. Vi er på vei fra Vinales i fjellene til øyparadiset en båttur utenfor landbruksregionen Pinar del Rios røde landterreng. Langs en bananplantasje kjører vi så fort bilen holder, uten å ødelegge understellet i de dype hullene. Flere steder må vi bråbremse for å ikke havne nedi et hull. Eller å drepe uskyldige dyr langs veien.

Tre små griser ligger plutselig og bader seg i gjørma rundt en sving. Rundt neste sving går to hester bundet sammen i et tau. De flytter seg lydig når to blanke leiebiler, som frykter å miste ferga over til øya, kommer fresende bortover. Men når jeg sitter her i det tilgjorte ferieparadiset, etter en hel dag med sol og bading og all inklusivemat på menyen, lurer jeg på hvorfor vi hadde så hastverk med å komme oss ut av det virkelige Cuba. Dette føles som en løgn. Hvor er alle cubanerne? Hvor er den billige og gode maten som vi er vant med å få servert på de private pensjonatene, som her i landet kalles casa particulares? Jo, det er nok her staten Cuba ønsker å plassere turistene for å ha en viss kontroll med dem, tenker jeg. Jeg får plutselig et sterkt behov for opprør. Rømme fra øya. Tilbake til det autensiske Cuba. Til hverdagen igjen, som er nå. Det er jo derfor vi er her.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s