Fine, rare, irriterende, men sjeldne Cuba

Ingen biler er bedre enn de cubanske. Foto: Martin Runde

Ingen biler er bedre enn de cubanske. Foto: Martin Runde

Nå er vi i Mexico, og har undret oss over hvor musikken ble av, siden vi steg ut av flyet i Cancun for snart en uke siden. Borte er den cubanske shabby-sjarmen og den bråkete hverdagen med sjåfører som roper høyere enn salsamusikken på bilstereoen.Borte er også mommo. Eller, mer riktig, tilbake i Norge er hun. Etter å ha holdt ut med den bråkete familien på fem i tre måneder. Både på rundreise rundt hele Cuba, i taxi, og uten å ha ordnet så mye av overnattingen på forhånd, og “hjemme” i huset i Santa Fe. Men alt er liksom litt langt borte nå, her vi ligger dovne i en strandseng i Mexicos hippieriviera, Tulum, og lurer på om de ikke helt har skjønt betydningen av musikk her. Eller er det vi som har blitt hjernevasket og rytmifisert på Cuba?

Etter dette trommekurset, hos en av de bedre cubanske perkusjonistene, er det i allefall vanskelig å holde hendene stille på en bordplate igjen.

trommekurs på Cuba. Foto: Birte Runde

trommekurs på Cuba. Foto: Birte Runde

Det er egentlig musikken og folkene, og hverdagshumoren jeg savner mest ved Cuba, nå som jeg har fått landet en uke på avstand, og er ferdig med å forbanne den ukelange influensaen vi bragte med oss derfra, og slo fire av fem av oss i bakken fra vi ankom Mexico. Og det var før jeg i det hele tatt hadde sett en Tequilaflaske! Etter flere dagers feberdøs, som ble ytterligere forsterket av den plutselige stillheten, kan jeg fastslå at jeg må tilbake til Cuba om ikke så lenge. Det er mer jeg gjerne skal gjøre mer av der.

Her er topp 10-lista du bør gjøre på Cuba, om du er der for å se mer enn gateselgere og gamlebyen i Havanna:

1. Gå på konsert med Interactivo onsdag kveld/natt på utestedet/teateret Brecht i bydelen Vedado, og dans til du ikke har mer svette igjen. Eller få med deg en konsert på Diablo Tun Tun eller Casa de la Musica i bydelen Miramar.

2. Gå ut på utestedet 1830 og få med deg kveldens konsert, og avslutt med en take away-drink sittende på muren på Malecon – cubanernes autentiske utested.

3. Sitte tett i tett i en machina (gamle amerikanske biler som fungerer som spleisetaxi du deler med andre som rekker ut hånda langs veien), med salsamusikken på full guffe.

4. Fotosafari gjennom Cuba, fra en gammel amerikansk bil med en pratsom cubaner som innleid sjåfør.

5. Bade på den lokale stranda søndag formiddag side om side med en gjeng syngende, dansende santeriatilbedere som ofrer diverse frukter og rom som kastes på sjøen.

6. Lei deg inn i et casa particular (privat rom).

7. Lei en bil og kjør de ufattelige hullete veiene vestover til Soroa og Vinales, med et stopp for å bade i elveplattåene i Las Terrasas (anbefales ikke å kjøre når det er mørkt!).

8. Spis en bedre sushilunsj i vannkanten i den lille landsbyen Jaimanitas (ca 10 km utenfor Havanna sentrum)

9. Snorkle/dykke i Grisebukta

10. Gi en fotball til et barn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s